Spring naar inhoud

Mijn favoriete rabarber recepten

Koken met Rabarber

Persoonlijk ben ik gek op rabarber. Het is een echte zomergroente met een friszure smaak. Ik begrijp dat het in Koerdistan rauw als snack word gegeten met zout erop. Ik heb een poging gewaagd, maar ik hou me toch bij de gekookte versie.

Rabarber bevat super veel vezels, iets waar je darmen erg blij van worden. Daarnaast bevat rabarber ijzer, kalium, calcium en vitamine C en K. Oftewel een heerlijke gezonde groente!

Hierbij een drietal van mijn favoriete rabarber recepten.

Rabarbercompote

Ingrediënten

  • Rabarberstengels
  • Banaan
  • Rozijnen
  • Honing en/of diksap
  • 1 eetlepel arrowroot (glutenvrij bindmiddel)

Bereiding

De rabarberstengels goed wassen en vervolgens in stukjes snijden. Deze doe je in een pan. Vervolgens giet je er water bij tot de rabarber net onder water staat. Vuur aan en koken maar. Je ziet dat er een soort rabarberbrei ontstaat. Dat is het moment dat je een hand rozijnen en de in plakjes gesneden banaan toevoegt. De eetlepel arrowroot los je op in een klein beetje koud water en voeg deze ook toe aan de compote. Nu kun je de rabarber gaan zoeten. Ik heb hier geen standaard voor. Het hangt namelijk af van hoe zuur de rabarber is en wat je lekker vindt. Ik zoet met honing en diksap en proef wanneer het voldoende is.

Deze rabarber kan je zo eten of met wat yoghurt of biogarde.

RabarberCrumble met aardbeien

Ingrediënten

  • Rabarberstengels
  • Aardbeien
  • Evt. Rozijnen
  • 1 kaneelstokje
  • Honing
  • 1/2 theelepel vanille poeder
  • Grof gemalen amandelen

Bereiding

Ik gebruik hiervoor een wokpan. Je snijdt de stengels weer in stukjes, deze doe je samen met wat kokosolie of olijfolie en het kaneelstokje in de wok. Dit laat je op een laag vuurtje staan en zo nu en dan omhusselen kort garen. Als deze bijna klaar is voeg je de aardbeien, vanillepoeder en eventueel de rozijnen toe. Vervolgens voeg je de honing toe om te zoeten. Daarna in een ovenschaal, het kaneelstokje eruit en de grof gemalen amandelen er over heen. Tien minuten op 175 graden in de oven en klaar is kees.

Rabarbertaart

Dankzij een tip op Facebook kwam ik terecht bij rabarber taarten. Leuke uitdaging om er een glutenvrije en suikervrije variant van te maken.

Ingrediënten basisdeeg

  • 100 gram boekweitvlokken
  • 100 gram kokosrasp
  • 100 gram verse smeuïge medjoul dadels zonder pit

Bereiding

Doe de kokos en de vlokken in de blender en maak hier een fijne substantie van. Voeg de dadels toe en er ontstaat een deeg. Mocht je wat drogere dadels hebben kun je er een paar extra toevoegen of deze even weken in warm water.

Bekleed je taartblik met bakpapier en doe het deeg in de vorm. Met een lepel kun je het deeg goed aandrukken. Klaar? Dan kan de bodem even in de koelkast of vriezer.

Als vulling kun je koude rabarbercrumble gebruiken zonder de grof gemalen amandelen.

 

PS. Hoe lekker rabarber ook is. Teveel van iets eten is zelden goed. Dus gevarieerd eten is belangrijk!